Марто at home



« | »

Мигриране на твърд диск на лаптоп (laptop hdd clone)

Преди няколко дни реших, че е крайно време да ъпгрейдна стария ми лаптоп с нов диск. Оригиналния диск е вече на над 5 години, което значително увеличава шанса всяко следващо развъртане да му е последно. Честите бекъпи няма да ме спасят от нуждата от инсталиране и настройки. Не е никак приятно, след като толкова години съм настройвал машината за да ми е комфортно на нея, изведнъж да се окажа пред гол Windows, който трябва тепърва да правя уютното място за работа и забавление.

Решението на проблема е просто – подмяна на диска с нов. От доставчик на хардуер си избрах Seagate Momentus® XT – 750GB с вграден 8GB SSD. Само за информация стария е Western Digital с капацитет 120G.

За да не се налага инсталиране на операционни системи и всякакъв софтуер реших да копирам 1:1 информацията от стария диск върху новия. Разбира се излязаха три проблема:
1. Нямам възможност да пусна едновременно двата диска (новия и стария) на една и съща машина и просто да ги клонирам.
2. Новия диск е значително по-голям и клонирането на стария ще доведе до много място, което не е разположено в нито един дял.
3. Първия партитишън “C”, на който е разположена операционната система е неприятно препълнен – 19G заети от общо 20.

Решението на първия проблем с Clonezilla – opensource софтуер за клониране на дискове. Всъщност програмата може да бъде използвана и за клониране на дялове, които при нужда могат да бъдат ресторвани. Ето как си реших проблема:
Първо свалих и записах програмата на LiveCD (от официалния сайт можете да си свалите готово ISO за изпичане на CD), след което буутнах от него и стартирах програмата в режим на клониране на диск, като дестинация за създаденото изображението зададах споделена папка на друга машина (през samba). След като клонирането по мрежата завърши (за приблизително два часа) извадих стария диск и сложих новия. След което отново с Clonezilla ресторнах изображението на стария диск върху новия. За моя радост цялата процедура протече без никакъв проблем.

Втория и третия проблем реших с GParted LiveCD – софтуер за менажиране на дялове. С негова помощ преоразмерих дяловете на новия диск, като увеличих размера на основния дял – “C”, а останалото незаето/unallocated място добавих към втория дял “D”.

Clonezilla и GParted са opensource приложения базирани на Debian. За GParted не ви трябват никакви познания по линукс, но за употребата на Clonezilla ще са ви необходими поне основни познания за работа през мрежа, имена на дялове и дискове. Като цяло съм изключително доволен от стъбилната работа и на двета софтуера!

Posted by on 22 November 2012.

Categories: благинки

0 Responses

Leave a Reply

CommentLuv badge

« | »




Recent Posts


Pages