Марто at home



« | »

02 987 55 55

Четейки блога на Атанас Гергов за една статия в dir.bg се сетих за същата новина и това, че останах доста неинформиран от нея.

Всъщност в статията не е изяснен съвсем въпроса от кого е оплакването – от супермаркета или от държавната институция. Като е има предвид как родните журналисти премълчават фактите и изопачават други, трябва да не се прибързва със заключенията..

Възможно е този загрижен гражданин да е прекалил с желанието си и да е стигнал до разпри, от там и жалбата в полицията.

Нека не забравяме, че новините са субективини и да не прибързваме със заключенията.

Иначе идеята за разпространение на този номер е много добра, стига да не се прекалява и да се стигне до там, че да го закрият 🙂

И така, при проблеми с боклука пред дома ви, разбити тротоари, неправилно паркиране, бездомни кучета, за шум от строежите и всякакви аномалии може те се обръщате денонощно на телефон:

02 987 55 55

Между другото не мога да пропусна да похваля новите шахти, които се полагат през последнит дни! Перфектно равни са и ако се задържа така ще е много добре.

Posted by on 19 August 2009.

Categories: блогинки

4 Responses

  1. Това за журналистите е вярно, вероятно и човекът е подавал много сигнали, на които в даден момент е било вече трудно да се реагира… ноо това си е проблем на институциите. Да не са правили такъв “горещ” телефон за сигнали, след като знаят, че в този град нищо не е в ред и има милиони проблеми. Вероятно са изпълнили някое изискване на ЕС да има такава линия, ама ако може така да си я държим в тайна, че да не почнат да се обаждат…
    Те трябва да реагират на всеки сигнал, независимо дали той е подаден от едно и също лице или от различни хора. Щом има някъде проблем няма значение кой подава сигнала.
    Иначе от статията личи, че оплакването е от инспектората, защото е малко грубо да му се обади със заплахи директорът на институцията, а пък жалбата да подаде някаква си верига магазини.
    Човекът може и да е прекалил малко, но е в правото си. Аз го подкрепям!

    by gergov on Aug 19, 2009 at 23:18

  2. Този телефон е добър 🙂 Любезни са и вършат работа. Поне за запълване на дупки са много експедитивни!

    by Стойчев on Sep 1, 2009 at 18:20

  3. Изпробвал си ги? Аз не съм се пристрашил и активно продължавам да си троша колата из местните дупки (знам ги наизуст до една).

    by Марто on Sep 2, 2009 at 22:13

  4. Обаждах се за една яма на улицата пред входа на блога. Казаха, че знаят за нея и дотам си остана. Оправиха я след 3 месеца.

    Иначе приятел се обажда в Младост и много бързо откликнаха. Точно след 3 дни дупката беше замазана и даже му се обадиха обратно да го попитат “доволен ли сте господин Станчев?”.

    С други думи 987 55 55 е добро решение, но работи спрямо бюджета на общината. Ако сте в квартал, където се краде или се харчи безугледно – няма да имате успех.

    by Филип Петров on Sep 3, 2009 at 12:41

Leave a Reply

CommentLuv badge

« | »




Recent Posts


Pages