Марто at home« | »

Клиент на НАП под Linux = абсурд!

Чувствам се силно дискриминиран от факта, че не мога да си попълня годишната данъчна декларация под Linux!

Още миналата година имах възможността да си попълня данъчната декларация и да платя данъците си онлайн, но тогава за мой късмет всичко мина перфектно, тъй като го правих под Windows.

Тази година най-лесно достъпната ми машина в къщи е под Linux, а явно тази операционна система не е предвидена:

To view the full contents of this document, you need a later version of the PDF viewer. You can upgrade to the latest version of Adobe Reader from www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html
For further support, go to www.adobe.com/support/products/acrreader.html

Горното звучи леко безумно, тъй като съм с най-новата версия на Adobe Reader, а едвали интеркативния PDF на НАП изисква все още не излязла версия на риидера, но знам ли?:)

Posted by on 28 April 2009.

Tags: ,

Categories: Софтуер

10 Responses

 1. Мдам… Или ще е DOS-овски софтуер, или ще е комерсиален такъв. Мен още ме пеняви необходимостта от Acrobat Professional за попълване на техните простотии, вместо да ги драснат в Еxcel табличка, както правеха до скоро.

  by Марио Пешев on Apr 29, 2009 at 00:13

 2. Professional чак не е нужна, но не е ясно защо linux версията на адобе риидъра не се справя с пдф-те. Според мен пдф-а изисква бозица за да работи.

  by Марто on Apr 29, 2009 at 00:30

 3. Не би трябвало! PDF формулярите могат да се четат и попълват от рийдъра на Adobe. (иначе си губят тотатлно смисъла) По-скоро си мисля, че на линукса ти тази функционалност е била спряна по премълчаване…

  Така или иначе, нека бъдем обективни и не обвинявваме НАП заради грешки, които не зависят от тях – според са направили добре, като са избрали PDF формуляр за декларациите…

  by Цветелин Павлов on May 2, 2009 at 15:57

 4. Уви, парите с които са платили не са стигнали да Linux нито пък за Mac OS. Според мен работата на e-инструментите поставя Microsoft в конкурентно предимство, и това автоматично означава, че трябва да вземем мерки – аз не искам единствения браузър и операционна система с които да мога да използвам електронните услуги на правителството да са майкрософтски. Търся съмишленици да предприемем сериозни мерки?!

  by Chris on May 3, 2009 at 19:44

 5. и баси…
  не слушате!

  PDF !:= Microsoft…

  Ако НАП бяха избрали Microsoft-ски софтуер за това, щяха да пуснат InfoPath формуляр! И тогаз щяхме да ядем сопата, щото InfoPath е част от офиса и се заплаща…

  Ако нямате читав PDF рийдър за linux са ви виновни adobe!

  Формулярите за НАП са в PDF за ДА СА ПЛАТФОРМЕНО НЕЗАВИСИМИ…

  Аман от тъпи изцепки вече! :@

  by Цветелин Павлов on May 5, 2009 at 14:37

 6. Цветелине, напълно съм съгласен с това.
  Фактически проблема е по-скоро в убунто, а не в НАП и Адобе(може би), тъй като след като си сложих отделна инсталация на adobe reader нещата с интерактивния pdf се оправиха.

  by Марто on May 5, 2009 at 20:01

 7. Допреди година мисля че се използваше ActiveX за електронните данъчни декларации. Незнам дали Информационно Обслужване са го оправили, но ако е още така, това означава, че работи само под Windows и проблема не е в Ubuntu или Adobe. Имам един приятел дето целия му офис (30+ компютъра) са на Linux и си сложи 1 PC с Windows за да си подава данъчните декларации. Изобщо: свобода на избора!!!

  by krassi2m on May 8, 2009 at 17:09

 8. От доста отдавна съм зарязал Adobe reader, ползвам Foxit и съм много доволен. Колкото до НАП направо съм изумен ако нещо им работи както трябва.

  by Григор Павлов on May 8, 2009 at 19:07

 9. За всеки 3rd party софтуер е силно препоръчително да си се ползва официалният източник, тоест pdf reader само от Adobe. Debian базираните дистрибуции обичат да препакетират всичко, което влиза в тях и да правят промени по тяхно усмотрение. А за избора на PDF мога само да приветствам НАП понеже както бе споменато и по-горе е най-добрият избор.

  by Стойчев on May 9, 2009 at 22:28

 10. Стари са постовете, но излизате на първо място при търсене с “данъчна декларация линукс” 🙂 та ако някой реши да си попълва декларацията през GNU Linux то master pdf editor е неговия шанс за успех 🙂 Хубав ден на всички …

  by Тодор Йорданов on May 17, 2016 at 12:17

Leave a Reply

CommentLuv badge

« | »
Recent Posts


Pages