Марто at home



« | »

А всъщност е толкова лесно!

Всеки, който се занимава с уеб програмиране често се сблъсква с проблемите на браузерите и най-вече, че няма еднакъв стандарт в очите на разработчиците на браузери. Самите разработчици на браузери понякога прекаляват – всякакви бози писани от разни уеб “мастери” се парсват и се изкарват в някакъв приличен формат за потребителя, но помага ли това?

Ето за пример сайта на правителството(провала) ни достига до нас гражданите с екстрата от 928 Errors, 12 warnings – за мен това си е чисто безумие! Причината за това е твърде сериозната толератност на браузерите.
Не познавам друг софтуер, които да смята грешките за нещо незначително, дори за нормално освен браузерите. Не трябва да е така!

Има едно доста лесно и елегатно решение на проблема. Необходимо е само от Google да го приемат присърце: страници, които не се валидират да бъдат избутвани назад в резултатите. Защо да го правят? Първо така ще стимулират много от мастерите и сеотата да валидират кода си, второ така от Г ще са сигурни, че посетителите им виждат това, което и уеб мастерите искат да им покажат;)
В крайна сметка печелим всички, тъй като това ще спомогне за по-бързото рендване на страниците, което пък е по-малко натоварване на компютрите ни, това води до п0-малко разходи на енергия и в крайна сметка намаляване на сметките за ток и парниковия ефект! Малко сложна връзка, но всъщност е съвсем реална:)

Posted by on 1 February 2009.

Tags: ,

Categories: Google, Интернет, Технологии

5 Responses

  1. По принцип не знам всички правила на Google Page Rank-a (а и те май не са публично достъпни), но мислех, че невалидираният HTML/XHTML е по-назад в индексирането. Поне в сходни сайтове с еднакви характеристики, но валиден vs. невалиден html.

    by Марио Пешев on Feb 1, 2009 at 11:10

  2. Няма ясно изразена такава политика. Няма и конкретни доказателства за това. Всъщност , имайки предвид, че голяма част от страниците на G не се валидират, си мисля, че тази теория изобщо не е вярна и G изобщо не се вълнуват от валидацията, а само от съдържанието…
    google.bg: 63 Errors, 16 warning(s)

    by Марто on Feb 1, 2009 at 14:25

  3. Всъщност, гугъл трябва да им пука само за крайния потребител. Ако масата хора са доволни и виждат това, което трябва (а благодарение на браузърите в повечето случаи се получава), всичко е ток.

    Иначе и аз съм ЗА подобряване поддържката на стандартите. Държа да отбележа значителните стъпки, които бяха направени последните години от IE, разработката на сайтове значително се улесни.

    by Geo on Feb 3, 2009 at 21:45

  4. Според мен когато нещата стигнат корпоративно ниво тези принципи се изместват от комерсиалните. В този ред на мисли, ако Google имат амбиции за Chrome трябва да ги интересуват само “техните” стандарти.

    by Георги on Feb 5, 2009 at 11:23

  5. Google винаги действат по начин по който да не карат потребителите си да гледат с лошо око на компанията. По тази причина няма да започнат да правят собствени стандарти в уеб (специално при браузерите) докато не са сигурни, че потребителя ще го хареса.
    Там е работата, че на G им е през оная работа:))

    by Марто on Feb 9, 2009 at 18:40

Leave a Reply

CommentLuv badge

« | »




Recent Posts


Pages